GOV.UA
Державні сайти України
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Зміни до порядку призначення житлових субсидій 

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2021 № 1184 внесені  зміни до порядку та умов надання житлових субсидій.   

Внесеними змінами надано право на отримання субсидії особам у випадках:

  • якщо у власності є саморобний транспортний засіб або мотоцикл вартістю менше чотирьох мінімальних заробітних плат, яким менше 5 років;
  • якщо відсутні доходи у зв’язку з перебуванням працюючої особи у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (за висновком лікаря);
  • у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету;
  • у разі купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтвердних документів і доходи від такого продажу не враховуватимуться до сукупного доходу сім’ї під час обчислення субсидії.

Відтепер при визначенні права осіб на отримання житлової субсидії не враховуватимуться житлові приміщення, які розташовані у селищах міського типу, а також ті, на які оформлено спадщину, за умови, що таке житло не здається в оренду.

Змінено загальну суму заборгованості зі слати за житлово-комунальні послуги за наявності якої житлова субсидія не призначається. До внесених змін ця сума становила 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.). Відтепер житлова субсидія не призначатиметься у разі наявної простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн.).

Громадяни, яким було відмовлено у призначенні житлової субсидії із зазначених причин мають право повторно звернутись за її отриманням. У разі звернення за оформленням житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального періоду, субсидія призначається з початку такого опалювального сезону.

Консультації з зазначених питань можна отримати за телефонами:
0501050153, 0501050157, 0664078025.